Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008

Γενιά βολεμένων αναίσθητων ψηφο-φόρων

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Ισοκράτης 436-338 π.Χ."

Αυτό μου το έστειλαν σε mass-mail.

Μήν γίνεστε φερέφωνα των ψεμμάτων της εξουσίας! Το έγραψε και ο Ελεύθερος Τύπος στην πρώτη σελίδα (!). Παραθέτω το αυθεντικό κείμενο χωρίς τις... νεοελληνικές παρεμβάσεις:

[20] Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Τα ζευγάρια του πρωτότυπου έχουν το δικό τους ενδιαφέρον
ἀκολασία -> δημοκρατία
παρανομία -> ἐλευθερία
παρρησία -> ἰσονομία
ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν -> εὐδαιμονίαν
Όποιος θέλει, ας ψάξει τις λέξεις… Γιατί, αρχή παιδεύσεως η ονομάτων επίσκεψις (αποδίδεται στον Αντισθένη από τον Επίκτητο, σε απόσπασμα!)

Του χρήστη Έκτορα Φέρλα

Μια παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Νίκος Σαραντάκος στην ακόλουθη σελίδα http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

Δεν θα το σχολιάσω περισσότερο. Επίσης δεν είμαι βλάκας, ξέρω οτι για να αλλάξει κάτι θα πάρει γενιές ολόκληρες αλλά η σημερινή τρομαγμένη γενιά του καναπέ πραγματικά δεν έχει κάνει κάτι ως τώρα για τα εγκλήματα που συντελλούνται με την συγκαταβατική αδιαφορία της.

Δεν θα αλλάξει τίποτα σε μια μέρα, οι συνειδήσεις χτίζονται με βιώματα και αυτή τη στιγμή αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Αντικαθεστωτικές εμπειρίες ενάντια στον πολίτη που συναντώ κάθε μέρα, φερέφωνο των κέντρων εξουσίας. Τα αυτιά μου κοντεύουν να πέσουν ακούγοντας φράσεις όπως..

" βγάλτε τα τάνκς στους δρόμους να τους σκοτώσουν όλους να ησυχάσουμε.. "

"Το τρόλλευ στην χούντα ερχότανε στην ώρα του"¨

"Αν κάψουν το αμαξι μου θα τους σκοτώσω" (για ενα yaris)

"καλα έπαθε το παιδί, για να το σκοτώσουν κάτι θα 'χε κάνει".
΄
Πνιγόμαστε στην οργή κι αν δεν ξεσπάσει κάπου και την καταπιούμε θα παγώσουμε ακόμα περισσότερο.

Τέλος, οι πολίτες που ψηφοφορούν όπως λες είδαμε τι κάνανε με τις πυρκαγιές πέρυσι, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα νομοσχέδια για την παιδεία, με τον βουλγαράκη φέτος και το Βατοπέδι.. Αυτή την ψευδαίσθηση αλλαγής των κοινωνικών δρώμενων που λέγεται ψήφος εγώ την φοβάμαι πιο πολύ από τις τηλεοράσεις.

δεν συνεχίζω, η ώρα είναι 12:20 και κάποτε πρέπει να πάω στη δουλειά.

Καλημέρα.

1 σχόλιο:

nube είπε...

To "αν έκαιγαν το αμάξι μου θα τους σκότωνα" το άκουσα και εγω πρόσφατα απο καθηγητή στη σχολή μου.. Έναν από τους λίγους κιόλας συνεργάσιμους, ευγενικούς.. Που απλώς δεν είχε ποτέ εκφράσει γνώμη για κάτι, πέρα από τη δουλειά του, για να ξέρει κάποιος πώς σκέφτεται.. Αναρωτιέμαι πόσοι άραγε σκέφτονται έτσι από όσους συναναστρέφομαι και ίσως και εκτιμώ και απλώς το αγνοώ..