Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

Ταφόπλακα στους εθελοντές πυροσβέστες για την Ελλάδα

Το κράτος απο το 1991 έως σήμερα τα μόνα έξοδα που είχε για τους Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος (τους μόνους υποτίθεται "πιστοποιημένους") ήταν το χαρτί για τις αιτήσεις..

Ίσως ξόδεψαν και μερικοί ενσυνείδητοι και επαγγελματίες με ήθος κάποιες ώρες απο τον χρόνο στο σταθμό για να τους κατατοπίσουν στην πυροσβεστική τέχνη. Απο τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση μέχρι και τα γάντια, είναι ενα κόστος που ανέλαβαν τόσα χρόνια οι Εθελοντές, για να μη μιλήσω για το ρίσκο ή για το γραφειοκρατικό χάος που ισχύει σχετικά με το θεσμό, που είναι πιο πολύπλοκο και επικίνδυνο απο την ίδια τη φωτιά.

Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε  ο θεσμός για την ένταξη "ημετέρων" στο σώμα μέσω μορίων ή για την διαφήμιση καρεκλοκένταυρων πολιτικών, εκθέτωντας όλους όσους είχαν απλώς τη διάθεση να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους και έχουν προσφέρει πολλά στον ελληνικό λαό τόσα χρόνια.

Σήμερα, λίγο πριν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο-ταφόπλακα, ο θεσμός μετράει τις πληγές του.Απο 6000 Εθελοντές έχουν μείνει 2000 μετά απο μαζικές αποχωρήσεις. Αυτοί οι εναπομείναντες 2000 που φυλάνε τις Θερμοπύλες μιας νοοτροπίας εκ διαμέτρου αντίθετης απο το ΝεοΕλληνικό Παρταλισμό, σκοπεύουν αν ψηφιστεί ο νόμος, απλώς να αποχωρίσουν για λόγους ευθιξίας.

Ο νέος νόμος που λέγανε οι εφημερίδες τόσο καιρό, είχε συνταχθεί απο τους πιο έμπειρους και ειδικούς του θέματος καθώς και μέσω δημοκρατικότατης Online διαβούλευσης στο opengov.gr πριν παραδοθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά είχε γίνει συνεργασία όλων των φορέων και είχε συναχθεί ενα πλαίσιο για να τεθούν ξανά τα θεμέλια του Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και να διασωθεί ο ασθμαίνων θεσμός.

Αυτός ο νόμος-διαμάντι όπως είχε διαμορφωθεί παραδόθηκε ξαφνικά πετσοκομμένος και ραμμένος απο την παρανοϊκή και ανεύθυνη κρεατομηχανή της γραφειοκρατίας και άρρωστων μυαλών που δεν δύνανται να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι για να κάνουν ενα μεγάλο καλό αν δεν έχουν κάτι να φάνε (κλέψουν) απο αυτό. Μάλιστα έγινε χωρίς να είναι αντιληπτό σε ποιό στάδιο και με ποιανού αρμοδιότητα αφαιρέθηκαν τόσο σημαντικές παράγραφοι. Η διαφάνεια πήγε περίπατο. Ακόμα και τα σχόλια της τόσο "Δημοκρατικής" δημόσιας διαβούλευσης έχουν λογοκριθεί και αναφέρονται αποσμασματικά και περιληπτικά.

Αυτές είναι πρακτικές μαφίας, όχι κράτους και με δυσαρεστεί το οτι πάντα ο μόνος πραγματικά χαμένος είναι ο λαός αυτού του τόπου που ανέχεται να τον κυβερνάνε ερήμην του.

Το μέλλον πάντα εκδικείται για τα λάθη του παρόντος και νομίζω αρκετά έχουμε κάνει ήδη.

Η παρακάτω είναι επιστολή συνάδελφου Εθελοντή Πυρονόμου στον Πρωθυπουργό σχετικά με τον νόμο αυτό και οι απόψεις του με εκφράζουν πλήρως τις οποίες και αναδημοσιεύω.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αισθήματα βαθύτατης αγανάκτησης, οργής και λύπης διάβασα το τελικό σχέδιο νόμου για την «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη» που κατατέθηκε στην βουλή την προηγούμενη Παρασκευή.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για σκόπιμο σαμποτάζ του Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου κάποιοι για δικά τους συμφέροντα με προκατάληψη και ρατσιστική νοοτροπία διαστρέβλωσαν την εντολή που εσείς δώσατε για την ανάπτυξη του Εθελοντισμού Πυρόσβεσης - Διάσωσης.
Μετά από αρκετά χρόνια διαβουλεύσεων επιτέλους το καλοκαίρι βγήκε σε διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης το σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του Θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών». Ένα σχέδιο νόμου το οποίο είχε δημιουργηθεί σε συνεργασία με τους Εθελοντές Πυροσβέστες, είχε ελεγχθεί από τα νομικά τμήματα του ΑΠΣ και του Υπ. Προ. Πο, είχε περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρισκόταν σε τελική μορφή. Χρειαζόταν μόνο μικρές διορθώσεις προκειμένου να κατατεθεί στην Βουλή, κάτι που φάνηκε και από την πλειοψηφία των σχολίων των συμμετεχόντων στην διαβούλευση.
Εξεπλάγην όταν διάβασα το τελικό σχέδιο νόμου που όχι μόνο είναι ριζικά αλλαγμένο, αλλά οι αλλαγές κατά πλειοψηφία δεν βασίζονται πάνω σε σχόλια και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν κατά την διαβούλευση. Το νέο σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θεσμικά υποβιβάζει τον ρόλο του Εθελοντή Πυροσβέστη και είναι μια πρωτοφανή κίνηση εξόντωσης του θεσμού (ο νομοθέτης δημιούργησε ένα τερατούργημα που είναι πολύ χειρότερο από το σημερινό νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Εθελοντών Πυροσβεστών)
Όντως, έχοντας αντιληφθεί ότι πρόκειται για ΦΙΑΣΚΟ πλέον, καθώς η πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμιση του θεσμού κινούνταν σε τρεις βασικούς άξονες – της Εκπαίδευσης, της Στολής / Εξοπλισμού και στα κίνητρα για τους εθελοντές και για τους Δήμους, προκειμένου να ιδρύσουν Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, σας παραθέτω μερικά από τα σημεία που αφαιρέθηκαν / τροποποιήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο και εκτός οποιασδήποτε δημοκρατικής διαδικασίας στο το τελικό Σχέδιο Νόμου:


  • Αναβαθμισμένη εκπαίδευση - 120 ώρες εκπαίδευσης, δυο εκπαιδευτικές σειρές κατ έτος, πρόγραμμα από την Πυροσβεστική Ακαδημία – ΕΦΥΓΕ
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας & Στολές ΙΔΙΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ με των Μονίμων Πυροσβεστών - ΕΦΥΓΕ (και ούτε συζήτηση για επίσημη στολή όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη)
  • Επιγραφή «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ» στην πλάτη του χιτωνίου της στολής - ΕΦΥΓΕ
  • Υποχρέωση εργοδοτών να επιτρέπουν στους Εθελοντές Πυροσβέστες να συμμετέχουν στο Πυροσβεστικό έργο – ΕΦΥΓΕ
  • Ποσόστωση Εθελοντών Πυροσβεστών στις προσλήψεις στο ΠΣ – ΕΦΥΓΕ
  • Κίνητρα για τους ΟΤΑ που ιδρύουν Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες – ΕΦΥΓΕ
  • Κίνητρα για τους Εθελοντές Πυροσβέστες – ΜΗΔΕΝ


Επιπλέoν προστέθηκε αναφορά που ορίζει ρητά ότι θα είναι μόνο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ και ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ο ρόλος των Εθελοντών Πυροσβεστών

Πολλά από τα παραπάνω σημεία που αφαιρέθηκαν ισχύουν σήμερα με το τωρινό νομικό πλαίσιο και κάποια άλλα τροποποιήθηκαν προς το χειρότερο . Με το νέο σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση αλλά για υποβάθμιση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη κάτι που έρχεται σε πλήρη σύγχυση με τις δηλώσεις του κύριου Υπουργού (για πoια αναβάθμιση του ρόλου των Εθελοντών Πυροσβεστών μιλάμε; Όταν για πρώτη φορά διευκρινίζεται ότι θα είμαστε επικουρικοί και βοηθητικοί).
Επιπλέον όλων αυτών, με μεγάλη αγανάκτηση σας αναφέρω ότι ο Υπουργός σας, ο κύριος Παπουτσής, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι και σήμερα δεν έχει δεχτεί τους εκπροσώπους των Εθελοντών Πυροσβεστών, προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα μας και να γίνει συζήτηση για τις προτάσεις μας.
Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η δημοκρατία που εσείς οραματιστήκατε;
Δεν ζητάμε επαγγελματική αποκατάσταση - ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ. Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του θεσμού δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από κρατική επιχορήγηση (για εξοπλισμό, στολές κλπ) ενώ ανύπαρκτες ΜΚΟ τύπου «σφραγίδα» έχουν κατά το παρελθόνοργιάσει τα κρατικά ταμία.
Οι περισσότεροι είμαστε μορφωμένοι και επαγγελματικά πετυχημένοι άνθρωποι. Το μόνο που θέλουμε είναι να αναβαθμίσουμε τον Εθελοντισμό Πυρόσβεσης – Διάσωσης στην χώρα μας κατά τα πρότυπα του εξωτερικού και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, να φύγουμε από απαρχαιωμένες και τριτοκοσμικές αντιλήψεις και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών που προσφέρονται στους Έλληνες Πολίτες.
Ως συνειδητοποιημένος ενεργός πολίτης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό και που γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργούν οι υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών σε αναπτυγμένες χώρες (οπου είναι κατά βάση εθελοντικές), ως μορφωμένος άνθρωπος ανώτατης εκπαίδευσης με δυο πτυχία, ως φορολογούμενος πολίτης της χειρότερης οικονομικής κρίσης και της έκτακτης εισφοράς, ως εργαζόμενος οικογενειάρχης με παιδί, ως Εθελοντής Πυροσβέστης που συνεχίζει και προσφέρει Εθελοντικά και Άμισθα τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα, ως ψηφοφόρος σας και υποστηριχτής της φιλοσοφίας του σοσιαλισμού σας αναφέρω ότι μας απογοητεύσατε.
Περίμενα και περιμέναμε όλοι περισσότερα από εσάς και τους υπουργούς σας τουλάχιστον στα θέματα που μας αφορούν και ιδιαίτερα τώρα που μας έχει ανάγκη η χώρα.
Με βαθύτατη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι μετά από 12 σχεδόν χρόνια εθελοντικής προσφοράς στο Πυροσβεστικό Σώμα, αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως είναι, θα χάσετε άλλον έναν ψηφοφόρο και άλλον ένα ενεργό πολίτη.
Με τιμή,
Ανδρέας Γεωργακόπουλος
Εθελοντής Πυρονόμος Πυροσβεστικού Σώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: