Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2011

Αναβάθμιση του θεσμού του Εθ. Πυροσβέστη.. άλλη μια Ελληνική πατέντα


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
βρίσκομαι στη δύσκολη θέση ακόμα μια φορά να υποστηρίξω κάτι που σε ενα αναπτυσσόμενο κράτος θα ήταν αυτονόητο. Ευτυχώς, τα 10 χρόνια που έχω στην πλάτη μου ώς ενεργός Εθελοντής Πυροσβέστης στο Πυροσβεστικό Σώμα μου έχουν μάθει οτι πρέπει σε αυτή τη χώρα να εξηγείς και να παλεύεις για τα αυτονόητα.
Ο Νόμος που προωθήθηκε στο κοινοβούλιο για ψήφιση σχετικά με τον Εθελοντή Πυροσβέστη δεν είναι αναβάθμιση και κακώς προβάλλεται έτσι. Στην ουσία είναι το κύκνειο άσμα μιας μονομερούς (κράτους απόντος) προσπάθειας ενεργών πολιτών.
Για να ακριβολογήσω, ο προηγούμενος νόμος (1951/91’) είχε θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη εθελοντισμού στο Π.Σ. στα πλαίσια των υπόλοιπων ανεπτυγμένων κοινωνιών. Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου, είτε με προεδρικά διατάγματα ή απλώς επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε να θέσει τον θεσμό σε εφαρμογή, αποδυναμώθηκε και γυμνώθηκε απο ο,τι θα θεωρούσε κανείς υγιείς βάσεις για εθελοντισμό. Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 2000 μόνο Εθελοντές Πυροσβέστες οι οποίοι φαίνεται να είναι οι τελευταίοι μιας και οι ρυθμοί εισρροής εθελοντών στο Π.Σ. έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη εξαντλήθηκε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις πολιτικών για την προσφορά και την ανιδιοτέλεια. Πίσω όμως απο το ωραίο και στιγμιαίο παραπέτασμα υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμένα που προσπάθησαν με ιδίο κόστος και κατάφεραν να προσφέρουν. Άτομα που έδωσαν πάνω απο 2000 Ευρώ για την αγορά των βασικών Μέσων Ατομικής Προστασίας έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν ισάξιες υπηρεσίες με τους επαγγελματίες συναδέλφους τους.
Επίσης απο πλευράς μας, έγινε προσπάθεια για την εξέλιξη του θεσμού και τη λύση των όσων προβλημάτων μέσω της δημιουργίας Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών, με πολύ χρήσιμη και ενεργητική προσφορά απο την Ίδρυσή της.
Επιπροσθέτως, η εκπαίδευση που έως τώρα είχαμε οι περισσότεροι καλυπτόταν σχεδον εξ’ ολοκλήρου απο το μεράκι επαγγελματιών πυροσβεστών που αναγνώρισαν την προσπάθειά μας. Πολλοί, μαζί κι εγώ, έως τώρα έχουμε ξοδέψει πάνω απο 5000 Ευρώ ώστε να εκπαιδευτούμε σε άλλους φορείς ή και το εξωτερικό ώστε να παρέχουμε όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και πληρέστερα τις υπηρεσίες μας, χωρίς να μετράω το ταξίδι που έχει κανονίσει η Π.Ε.Ε.Π.Σ. στην Αμερική εντός του μήνα.
Μα πέρα απο το οικονομικό κόστος, που προσωπικά πιστεύω δεν ξεπερνάει το κόστος ενος ακριβού χόμπι ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στην κοινωνία, είναι και το προσωπικό. Πέρα απο τον χρόνο είναι μεγάλο το ρίσκο τραυματισμού ή θανάτου αλλά και μεγάλη η ψυχολογική φόρτιση. Είναι σαφές οτι οι απαιτήσεις μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επιδρούν αρνητικά στην υγεία (καρδιοαναπνευστικά προβλήματα κ.α.) αλλα και την ψυχολογία των πυροσβεστών διότι έρχονται αντιμέτωποι με άσχημους τραυματισμούς σε τροχαία και γενικότερα την απώλεια ζωής. Πρόσθετα, ενας ιδιωτικός υπάλληλος σαν εμένα αναγκάζεται να αφιερώσει 2 Σαββατοκύριακα κάθε μήνα σε κάτι τέτοιο, το οποίο είναι απαγορευτικό αν υποθέσουμε οικογενειακές υποχρεώσεις.
Το χειρότερο δε που είχε να αντιμετωπίσει ο Εθελοντής Πυροσβέστης στην Ελλάδα είναι το ασύμβατο του εγχειρήματος σε μια κοινωνία που διέπεται απο συμφέροντα, διαφθορά και αδιαφάνεια. Αισθανόμαστε όλοι πιστεύω σαν την παραφωνία σε μια κοινωνία που κατασπαράσσει τον εαυτό της και προσωπικά είμαι τόσο αηδιασμένος απο την κακομεταχείριση του θεσμού που δεν έχω ασχοληθεί ούτε με το μόνο τιμητικό κίνητρο που παρέχει ο ισχύον νόμος, την βαθμολογική εξέλιξη.
Το κείμενο που κατατέθηκε για ψήφιση ουδεμία σχέση έχει με αυτό που επι τετραετίας ετοιμάζεται με τη σύμπραξη όλων των φορέων ή με αυτό που αναρτήθηκε και συζητήθηκε στο opengov.gr. Τα σχόλια της διαβούλευσης σκοπίμως κρύφτηκαν και παρερμηνεύτηκαν κατα το δοκούν παραπέμπωντας σε δολιοφθορά. Λυπάμαι που συναντάει κάτι τόσο προφανέστατα καλό για το κοινωνικό σύνολο μαφιόζικες πρακτικές κατα την ψήφισή του.
Το νέο κατασκέυασμα ουσιαστικά αφαιρεί απο τον θεσμό οτιδήποτε υγιές κίνητρο υπήρχε και μειώνει τον ρόλο των Εθελοντών πυροσβεστών συγκριτικά με ο,τι ισχύει σήμερα. Εκτός αν θεωρήσει κανείς κίνητρο το.. να πεθάνει για την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών του..(!) ή τα 100 μόρια για τους διαγωνισμούς. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τίποτα απο τα δύο. Θέλω απλώς να μπορώ να προσφέρω υπο λογικές συνθήκες και τις νέες αλλαγές τις θεωρώ υποβάθμιση, αν όχι κατάργηση του θεσμού.
Με άλλα λόγια, πέρα απο την εμφανέστατα πρόχειρη λογοκρισία του απο άτομα που μόνο το κοινό καλό δεν έχουν στο μυαλό τους, είναι μια τρύπα στο νερό και λυπάμαι ειλικρινά γιατί θα μπορούσε όντως να λύσει πολλά προβλήματα πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Η επανανακάλυψη του τροχού και η προβολή της ως «Αναβάθμιση» μάλλον είναι άλλη μια Ελληνική Πατέντα.
Το μόνο που μου μένει να πώ, είναι οτι αν όντως ψηφιστεί αυτό το πετσοκομμένο και πρόχειρα συνταγμένο νομοσχέδιο, θα παραιτηθώ για λόγους ευθιξίας θεωρώντας οτι εμπαίζει η κυβέρνηση ο,τι πιο ανιδιοτελές έχω να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο.
Δεν σας ψήφισα και χαίρομαι γι’αυτό.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας,
Φιλιππόπουλος Νίκος
Εθελοντής Πυροσβέστης Π.Σ. (Α.Μ. 7217)

Δεν υπάρχουν σχόλια: