Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2009

ΔEN SONY .. μία νότα αισιοδοξίας


Στη Λαμία,  πρόσφατα κάποιος έσβησε το αγαπημένο μου graffiti. Το είχα κάνει σε ενα φεστιβάλ graffiti το καλοκαίρι πρίν πάω φαντάρος. Δεν πρόλαβα να το χαρώ και λυπήθηκα πολύ που το είδα κάτασπρο. Εντύπωση μου έκανε οτι ήταν το μόνο που σβήσαν.. Μάλλον τους πείραξε γιατί είχε γίνει πάνω σε καθρέπτη πίσω απο κάγκελα κι έβλεπαν τον εαυτό τους πίσω απο κάγκελα μέσα στην τηλεόραση...



Απο την άλλη, λίγο πιο πρόσφατα είδα στην Αθήνα το παρακάτω:



..όπως είχε πεί και ο Paul Σιδηρό, το έργο με το που θα φύγει απο τον καλλιτέχνη αποκτά δική του πορεία, και οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της μουσικής απο τον καλλιτέχνη είναι απόπειρα λογοκρισίας... Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι έρχονται και πάνε, οι ιδέες σπέρνωνται και φυτρώνουν ανεξάρτητα :) 


2 σχόλια:

BunnyDee είπε...

Δεν ξέρω τι έλεγε ο Σιδηρόπουλος, αλλά προσωπικά είμαι της σχολής του Lessig όσον αφορά το creative copyright κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, ωραία stencilιά, και πιστεύω πως σ' αυτά τα πράγματα είναι μέρος του τρόπου που επιλέγουν να δημιουργήσουν, το ότι ο καλλιτέχνης από μόνος του αποκηρύσσει τα δικαιώματά του, στο κάτω κάτω. Είναι βασικός λόγος, άλλωστε, αυτός, που το έργο τους έχει τη δύναμη που έχει.

Και με βάση τη λογική αυτή, περιμένει, φαντάζομαι, ανάλογη αντιμετώπιση κι απ' τους άλλους. Θυσιάζεται και την εκ-πρώτης-όψεως μοναδικότητα του δημιουργήματος γι' αυτό, αφού, για να δοθεί το μήνυμα όσες φορές θέλει ο δημιουργός.

Είναι ο τόπος τους αυτός, δηλαδή, για να πουν κάτι 'δυνατά', κι όχι απλά να το πετάξουν εκεί έξω στην κοσμοβοή, και άρα είναι παραπάνω από δίκαιο, πιστεύω, να γίνονται αλισβερίσια με τις ιδέες για το σκοπό αυτό.

Δεν ξέρω, βασικά, αν το επισημαίνεις για καλό ή για κακό (ή 'απλά επειδή'), αλλά να το θεωρείς τιμή σου που μια δική σου ιδέα εμπνέει, λέω. Προσωπικά, σου βγάζω το καπέλο (και τώρα δε φοράς πια καπέλο).

nube είπε...

Ωραία είναι πριν μια εικόνα ξεθωριάσει (στην περίπτωση αυτή ξαναβαφτεί από πάνω..) να προλάβει να σπείρει το νόημα της, και τυχερός ο δημιουργός της που ακούστηκε (και που ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι που αντί να κοιτάζουν τους γκρίζους δρόμους βαδίζοντας, παρατηρούν ζωγραφιές -χωμένες σε μη χρηστικα κιόλας μέρη- και επικοινωνούν μαζί του!) :D
Aν και μου άρεσε πολύ το δικό σου graffiti και θα προτιμούσα να είχε μείνει και αυτό.. :(